יתרונות בריאותיים
היתרונות הבריאותיים הרבים בתמרים
מחקר שערכו פרופ' אמריטוס מיכאל אבירם וקולגות למקצוע גילה עובדות חשובות על ההשפעות הבריאותיות של תמרים. לנוחותכם, מצורף תמלול הראיון שהתנהל איתו בנוגע למחקר.
אני מיכאל אבירם, פרופסור אמריטוס לביוכימיה בפקולטה לרפואה בטכניון.
כולם יודעים שרמות גבוהות של כולסטרול וטריגליצרידים בדם הם גורם הסיכון העיקרי לטרשת עורקים (עורקים חסומים). אבל אנשים רבים לא מבינים שזו לא רק שאלה של גובה הכולסטרול והטריגליצרידים. זה גם נוגע לאיכות שלהם.
כאשר ברזל מתחמצן הוא מחליד. באופן דומה, כאשר כולסטרול וטריגליצרידים בדם מתחמצנים, הם גורמים נזק ממשי. כולסטרול מחומצן יוצר פלאק בדפנות העורקים, דבר שעלול להוביל לחסימות ולהשלכות בריאותיות חמורות, כמו התקף לב או שבץ.
בשלושים השנים האחרונות חקרנו פירות וירקות רבים כדי לבדוק אם הם יכולים להגן עלינו מפני תהליכים אלה הגורמים להתקפי לב ושבץ. הראינו שיין אדום, מיץ רימונים ושמן זית, מכילים נוגדי חמצון המגנים מפני היווצרות פלאק.
לאחרונה החלטנו לחקור פרי נוסף משבעת המינים הישראלים להשלמת הסט, על ידי מחקר של תמרים. זה היה המחקר הראשון שבדק את ההשפעה הבריאותית של תמרים על בריאות הלב וכלי הדם של האדם. תמרים מכילים סוכרים טבעיים ולכן השאלה הראשונה שלנו הייתה האם אכילת תמרים תגרום לעלייה במשקל או לעלייה ברמות הסוכר בדם לאורך זמן.
התשובה הייתה מאוד מעודדת. מצאנו שהמשתתפים שלנו לא חוו עלייה משמעותית במשקל. בנוסף, לא חלה אצלם עלייה ברמת הסוכר בדם.
ראיון עם פרופ' אמריטוס מיכאל אבירם, ראש המעבדה למחקר ליפידים, הפקולטה לרפואה ע"ש רפפורט, הטכניון.
משם התחלנו לבדוק האם התמרים משפיעים על רמות השומנים בדם ומצאנו כי אין השפעה מזיקה על רמות הכולסטרול בדם.
אשר לטריגליצרידים, מצאנו ירידה משמעותית של כ -15% ברמות הטריגליצרידים בדם.
יש לכך משמעות עצומה מבחינה בריאותית, מכיוון שהיום אנו מבינים שכולסטרול אינו גורם הסיכון היחיד וגם לטריגליצרידים יש תפקיד חשוב. לכן עלינו להוריד את הרמות שלהם בדם ולמנוע מהם לחסום את העורקים.
מצאנו גם שתמרים מכילים נוגדי חמצון ייחודיים, הודות לתכולת הפנולים הגבוהים שלהם, המספקים הגנה מצוינת מפני תהליכי חמצון. למעשה, כל המשתתפים במחקר שלנו הראו ירידה בחמצון השומנים בדם וירידה זו משמעותה ירידה בסיכון להתקף לב או שבץ.
מה פירוש הדבר מבחינה תזונתית? שזה יכול להיות מועיל להוסיף כמות קטנה של תמרים לתזונה הטבעית שלנו.
המחקר "השפעת אכילה של תמרים (מג'הול או חלאווי) על רמות סוכר, שומן וסטטוס חמצון בדם בנבדקים בריאים – מחקר פיילוט" פורסם בכתב העת המדעי Journal of Agriculture and Food Chemistry בספטמבר 2009 על ידי פרופ' אבירם וקולגות למקצוע.
המסקנות העיקריות של המחקר
- אכילה של שני (2) תמרים מדי יום במשך חודש אחד לא הובילה לעלייה במשקל או לעלייה ברמת הסוכר בדם.
- אכילת תמרים מפחיתה את רמות השומנים בדם (טריגליצרידים).
- תמרים מכילים נוגדי חמצון ייחודיים המסייעים להפחתת הסיכון להתקפי לב ולשבץ מוחי.